Salam..
kalau sebelum nih Emiey wat Nasi Lalap..
kali ni Emiey wat Nasi Ayam lak..
senang jek nak wat nasi ayam..
nak kongsi resepi ke?
camne nak kongsi resepi eh..
sebab Emiey wat ikot sesedap rase jek..
tak ikot sukatan pon..
ayam..
direbus dulu tuk dapatkan stok ayam..
rebus ngan sedikit halia..
bila dah empuk..
angkat ayam dan perap ngan sos tiram, bahan perasa, madu...
perap la sampai bahan meresap..
sambil tu kita masak nasi..
nasi ni ikot resepi mak..
ketuk serai ngan bawang putih..
pastu tumis ngan minyak sampai harum..
masukkan dalam beras bersama ngan air rebusan ayam..
masak nasi..
untuk sos @ sambal..
kisar bawang putih ngan cili merah..
tambah gula dan garam..
ada orang masak dulu sos ni supaya tahan lama dan pekat..
tapi Emiey tak masak pon..
untuk sup..
gunakan air rebusan ayam tambah ngan stok ayam dan bahan perasa..
bahan hiasan..
salad, timun dan tomato..
bila nasi dah masak..
baru lah gorengkan ayam..
baru sedap nak makan..
panas-panas..
nampak sedap kan?
haha..
mesti la sedap..
tengok tangan la..
cume ayam agak rentung sebab Emiey rebus ayam tak lama..
so kena la goreng lama sikit supaya ayam tu x mentah..
walau pon agak rentung tapi sedap!
masuk bakul angkat sendiri jap..
okey la..
tuh jek kot nak share tuk entry kali nih..
sekian~
direbus dulu tuk dapatkan stok ayam..
rebus ngan sedikit halia..
bila dah empuk..
angkat ayam dan perap ngan sos tiram, bahan perasa, madu...
perap la sampai bahan meresap..
sambil tu kita masak nasi..
nasi ni ikot resepi mak..
ketuk serai ngan bawang putih..
pastu tumis ngan minyak sampai harum..
masukkan dalam beras bersama ngan air rebusan ayam..
masak nasi..
untuk sos @ sambal..
kisar bawang putih ngan cili merah..
tambah gula dan garam..
ada orang masak dulu sos ni supaya tahan lama dan pekat..
tapi Emiey tak masak pon..
untuk sup..
gunakan air rebusan ayam tambah ngan stok ayam dan bahan perasa..
bahan hiasan..
salad, timun dan tomato..
bila nasi dah masak..
baru lah gorengkan ayam..
baru sedap nak makan..
panas-panas..
nampak sedap kan?
haha..
mesti la sedap..
tengok tangan la..
cume ayam agak rentung sebab Emiey rebus ayam tak lama..
so kena la goreng lama sikit supaya ayam tu x mentah..
walau pon agak rentung tapi sedap!
masuk bakul angkat sendiri jap..
okey la..
tuh jek kot nak share tuk entry kali nih..
sekian~
No comments:
Post a Comment